Chronologische biografie

De chronologische biografie loopt van iemands geboorte tot diens dood (daarna spreken we van de necrologie, de vierde vorm). Het chronologische verhaal is op zich lineair, maar om te voorkomen dat het verzandt in een “en toen, en toen-verhaal” proberen we toch enkele rode draden en accenten erin te verweven. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een bepaalde karaktertrek, ambitie, passie of omstandigheid waardoor het een verhaal een natuurlijk oorzaak-gevolg-dimensie of een zekere logica krijgt.

Chronologisch fragment uit het leven van Eileen O’ Herne (Bandoeng 1939 – Amsterdam 2013)

Biografie Eileen O' HerneSamen met haar zusjes Mirjam en Margareth en haar broer Pierre beleeft Eileen een gelukkige en beschermde jeugd in het Bandoeng van voor de oorlog waar haar vader een huisartsenpraktijk heeft. Ze bewaart er warme herinneringen aan.

“We woonden aan de Merdikaweg. In mijn herinnering was het een kast van een huis, maar dat beleef je natuurlijk altijd zo als kind. ’s Middags lag mijn moeder te rusten, ‘ik ga even een uurtje klimaatschieten’, zei ze dan. Als zij sliep speelden wij meestal kastie op de voorgalerij met Noortje en Wieke, de dochtertjes van mevrouw Bartelink, onze buurvrouw. Haar man was scheikundeleraar op de HBS. Die heeft Margy nog gered toen ze eens in de vijver was gevallen. Hij sprong er zo in, en Margy maar brullen! De hele buurt kwam kijken.

Als ik ’s avonds in bed lag, luisterde ik naar mijn ouders. Mijn moeder had conservatorium en speelde heel mooi cello. Mijn vader begeleidde haar op de piano. Wat me ook bijstaat is de geur van nat hout en het geluid van de krekels. Toen we later in Afrika woonden, moest ik altijd aan Indië denken.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.