Thematische biografie

Een andere mogelijkheid is de thematische biografie, waarbij de gebiografeerde in beeld wordt gebracht aan de hand van een aantal thema's die belangrijk voor hem of haar zijn. En ook dat kan van alles zijn: liefde, taboes, hobbies, passies, emoties, vrienden, muziek, dood, familie, sport, geloof, geheimen, onvervulde wensen. Enfin, vult u zelf maar in wat belangrijk voor u is, de lijst is oneindig lang.

 

Chronologisch fragment uit het leven van Huub de Jonge (Den Haag 1931)

 

De dood
De dood heeft in onze familie altijd rondgewaard als een struikrover. Mijn opa kwam door een Duitse torpedo om het leven, mijn oom Hubert door Indonesische vrijheidsstrijders. Bijna niemand is rustig in bed gestorven. En als er al een in bed gestorven is, dan weer niet in zijn eigen bed. Zoals de oom die een hartaanval kreeg in het bed van zijn maîtresse.

……

De zee
Ik groeide op met de zee. Als kind logeerde ik bijna ieder weekeinde in het grote huis van mijn opa. Soms kon ik het huis zachtjes voelen deinen, al zijn inwoners in slaap wiegend. Vaak ging ik kijken in de Scheveningse haven, naar de vloot die voor een gedeelte het bezit was van mijn overgrootvader, die daar reder was. Of hoe grote, zoutige paarden een sloep door de branding trokken.

……

Carrière
Als kind wilde ik het liefst bij het circus. 's Zomers kwam het Circus Strassburger per trein naar Station Hollands Spoor. Langs de Badhuisweg stond ik dan te kijken hoe de circuswagens, getrokken door paarden, kamelen en olifanten het dorp door trokken op weg naar het stenen gebouw dat elk voorjaar weer circus werd. ‘s Winters was het er stil en donker, maar eind april werden er karrenvrachten hooi en stro afgeleverd, en een week later kwam de bonte stoet van het circus. Uren kon ik rond de stallen dwalen, in de hoop een glimp op te vangen van de dieren, die ik wel ruiken en horen kon, maar die door een hoge schutting uit het zicht bleven.

……

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

.